Houd je plezier en balans: juist bij dreigend faillissement

Balans is wederkerigMet het risico dat heel coachend Nederland met deze expertise over mij heen struikelt lol, ben dan ook geen expert hierin, wel met een paar ervaringen rijker.  Er is bij problemen zoveel op allerlei gebieden gaande, zie het maar als  (te) veel balletjes die je (toch) in de lucht wilt en moet houden.
Ga maar na: je runt je bedrijf met alle dagelijkse werkzaamheden en krijgt er nog een bak extra werk en stress erbij inzake getrek met crediteuren, bank, personeel etc. Geen dagelijkse kost en waar dus ook kritisch nadenken is vereist.


Ondernemen met tegenwind
Je voelt dat het slechter gaat, ja dat voel en zie je. De bank zegt (opeens) je bedrijfskrediet op. Je rent je een slag in de rondte om die extra en/of nieuwe omzet te vinden. Je kijkt toch al met een scheef oog vooruit wat het betekent als je de rekeningen niet meer kunt betalen en dat een faillissement echt op je netvlies staat. Je luistert wel naar al die (goedbedoelde) adviezen maar je hebt er niet de aandacht voor. Welke vragen moet je nu stellen? Wat moet je nu verwachten of doen? Weer een offerte die is verloren.
De moed zakt je in de schoenen. Je hoofd tolt, je wordt warm en koud tegelijk, je slaapt nog slechter, valt onredelijk en ongenuanceerd tegen personeel en eigen familie uit, moe, moe, moe en nog zoveel te doen en te overdenken. Vooruit? Stilstaan? Rennen? Waarheen? Je kent jezelf geeneens meer terug, ja uiterlijk lukt het nog allemaal best goed, maar eigenlijk……. lood in je schoenen, handen, lijf en hoofd.

Pittige tijden 
Ondernemers die het hebben meegemaakt zullen ook zeggen: “Pittige tijden.”
En dat het je sterkt en je er beter uitkomt….. op dat moment voor jou (toch) een dooddoener.
Want jij zoekt cash, omzet of dat gaatje in de markt waardoor je bedrijf weer gaat draaien.
Oja en die openstaande rekeningen krijg ik er ook niet mee betaald…. mmmmm.

Toch doorlezen want wat heb je te verliezen? Het zou zo maar eens kunnen helpen, daarom een paar punten, zoek uit wat bij je past en doe!

 

Balans en jezelf blijven (geloven)

 • Laat je vooral niet gijzelen door je eigen- en  andermans gedachten/meningen
 • Neem je besluiten vanuit je eigen kracht,  waarde en visie
 • Balans in voelen, denken en doen
 • Houd je eigen grenzen (wat wel wat niet met alles) scherp in de gaten
 • Geniet van de kleine dingen die er altijd zijn
 • Werk aan jezelf en investeer in jezelf
 • Laat geen negatieve energie toe en blijf niet boos
 • Adem boslucht in en LEEF
 • Koester je familie en vrienden
 • RUST is ook een “wapen”
 • Blijf kritisch doch ook open denken
 • Kijk in je netwerk naar mensen die je daarmee kunnen helpen
 • Ga op “ontdekkingsreis” en kijk over “grenzen”

Weet dat 2 mensen altijd meer weten dan jij alleen.
En je bent niet de enigste die pittige tijden kent of als een berg opziet tegen een dreigend faillissement.
Want als je niet beweegt ga je nooit vooruit!

 

Roept dit vragen bij je op?

Bel (0877-843652) of  mail (office@adeorbedrijfsadvies.nl) direct voor een eerste gratis spreekuur afspraak.

 

Adeor Bedrijfsadvies
Share

Reacties

 1. Ik houd van prikkelende koppen. Op voorwaarde dat die vlag de lading dan dekt. Maar daar is in dit geval geen sprake van. Op dooddoeners zit niemand te wachten. Volgens mij.

 2. Helemaal waar! Leg eens nader uit wat je bedoeld? Heb je zelf ervaring hiermee?

  • Hoi Roger, Nee gelukkig geen ervaring mee. Maar dit stuk van je schiet spontaan in mijn verkeerde keelgat. Het is logisch dat je niet aan een touw moet gaan hangen als je je zaak (lees: je leven) naar de haaien ziet gaan. Maar het is evenmin een reden om euforisch te worden. Uit de serie: Goed voor het leerproces. Goh, wat kom ik hier nu toch weer sterker uit.

 3. Exact! Vandaar ook het (zij) item “Pittige tijden”. Je zit in een bepaalde stress mode en dan beklijven sommige opmerkingen minder of niet (meer). Echter lig je op apegapen red je het ook niet, dus daarom een belangrijk aandachtspunt.
  Hoor te vaak dat een ondernemer failliet is gegaan, uiteindelijk omdat de ondernemer, door de stress situatie, er zelf aan onderdoor is gegaan.
  Ook jouw opmerking: “Niet aan touw hangen etc…..” is een goedbedoelde en logische reactie. Realiseer je dat die ondernemer dat zo niet ervaart, die zit in een geheel andere (stress) modus.

 4. Goed om op deze ultrasnelle manier even van gedachten te wisselen. In het besef dat mijn mening ook maar een mening is. Maar.. ik ben nooit te beroerd om ‘m te geven :-)

  Goed weekend!

 5. Dank voor de input en reactie, altijd waardevol, want een goed gegeven mening is beter dan niks.
  Fijn weekend!

 6. Even gedacht zal ik doen. Toch maar wel emoties en cash hebben we overeenkomsten. Deze zitten echter eerder bij het uitgeven dan bij het verkrijgen van cash. Ben het dan eens dat eens praten met een ondernemers sparringpartner goed is. Vaak zit de situatie eerder in de ondernemer vast dan in zijn / haar omgeving. Emoties en situatie loskrijgen en dan samen met een financieel specialist verder. Laten we vooral kijken naar ieder zijn specialisme. Een ondernemer zit vaak als een vis in een kom, driftig zwemmend zonder verder te komen. Dus welke vraag gaat de ondernemer echt helpen?
  Groet Cor Frijters

 7. Hallo Cor,
  Fijn dat je reageert…. en ja welke vraag ga je stellen.
  Vaak weet je de antwoorden al maar moet die (precaire) vraag worden gesteld.
  Waarom sta je daar waar je staat en wat zijn de feitelijkheden.
  Dat gaat nooit zonder emotie en verhaal.
  Dus de vraag en antwoord is: zoek de uitweg uit de kom:)
  Fijn weekend!

 8. Ton de Rooij zegt:

  Helaas heel herkenbaar. Niet dat ik het zelf heb meegemaakt maar ik heb het wel met regelmaat zien gebeuren vanuit mijn werk bij grotere Bouwbedrijven. Samen de schouders er onder zetten leverde nog wel eens wat op maar werd vaak ook weer tenietgedaan door andere marktpartijen. “waar rook is is vuur” dus velen draaien (on)nodig de geldkraan dicht.
  Ook de banken kijken teveel naar cijfers en te weinig naar inhoud. Daar staat weer tegenover dat sommige ondernemers zelf ook niet altijd slim bezig zijn.
  Rust bewaren is inderdaad een groot goed maar het valt waarschijnlijk niet mee als het jezelf overkomt.
  Vanaf april/mei ga ik zelf als adviseur aan de slag; een van de speerpunten wordt aandacht voor MKB; overbrengen van managementkennis, ondersteuning bieden en waar mogelijk mee inspringen om faillissementen te voorkomen. Vooral nuchter blijven.
  Goed weekend,
  Ton de Rooij

 9. Jan van de Nes zegt:

  Ik zag na het lezen van je artikel dat je al veel lovende commentaren op je website hebt gehad. Ik doe het mijne er liever bij via de Feniks groep omdat we daarbinnen deze discussie zijn opgestart en levend(ig) houden.
  Natuurlijk bevestig ik het beeld dat je oproept en onderschrijf ik je methoden om staande te blijven. Voor ‘boslucht’ lees ik vanwege mijn woonplaats graag ‘zeelucht’ en voor het overige kan ik uit eigen ervaring zeggen dat:
  a – probeer de druk vanuit de schuldeisers en curator te negeren en stippel een koers uit waarbij je in ieder geval blijft drijven en misschien een reddingboei vindt;
  b – zoek onverdroten voort naar die reddingboei en als je hem hebt – ook al is het eentje die na een paar weken of maanden dreigt te verdwijnen – gebruik hem dan;
  c – blijf zoeken naar die ene boei die je blijvend doet boven komen (je weet wel, het Zeeuwse Adagium: Luctor et Emergo).
  Het kostte mij zo’n 6 jaren voordat ik de definitieve boei gevonden dacht te hebben. Nu ben ik die boei vorm aan het geven en hoop ik dat het uitgroeit tot een echt (ei)landje…
  In ieder geval helpt jouw advies velen om dit (ons) voorbeeld te volgen. Het lijkt curieus en in strijd met alle gevestigde regels over faillissement en WSNP maar als je die regels volgt, stort je jezelf over de rand van de (emotionele en financiële) afgrond. Volg liever je hart en daarmee jouw adviespunten.

 10. Hallo Jan,
  Dankjewel voor je concrete bijdrage en bevestiging over hoe je dingen ervaart en oppakt.
  Dit zijn toch stukjes informatie die een “leek” met financiële problemen cq dreigend faillissement helpt bij zijn informatie verwerking en besluitvorming.

Laat wat van je horen

*